HongKongNepali.com, The Next Media

Saturday
May 19th
Home विशेष लेख पुनहरुलाई कसले मगर होइन भन्यो ?

पुनहरुलाई कसले मगर होइन भन्यो ?

E-mail Print PDF
AddThis Social Bookmark Button
विद्रोही मेक

पुनहरुको बारेमा आजभोलि निकै बहस चलेको पाईन्छ। एउटा सकारात्मक पक्ष पनि हो। खुशीको कुरा पनि कि पुनहरु संसार भरी चर्चाका विषय बन्न सकेका छन् भलै अरु मगरहरुकोले त्यसरी कहाँ चर्चा पाएका छन् र? तर मगर समाजको लागि त्यो खुशीको कुरा नै हो जस्तो लाग्छ मलाई। हामीलाई अहिले सम्मको ईतिहासले यहि भनेको छ की पुनहरु आर्थिक, राजनीतिक, सामाजिक लगायत अन्य सबै क्षेत्रमा अगाडि रहेका उच्च कोटिका मगरहरु हुन्। उनीहरु अरु मगरहरु भन्दा सबै क्षेत्रमा अगाडि मात्र छैनन् कि राज्य केही निकायहरुमा समेत पहिचान स्थापित गर्न सक्षम पनि छन्। फेरी त्यसो भन्दैमा त्यसको नकारात्मक पाटोबाट भन्दा सकारात्मक भएरै देखिएको कुरा भो। सबै सामु पटाक्षेप भएको कुरा हो यो। सत्य कुरा कसैले कहिल्यै पनि लुकाएर लुक्दैन, भलै केही समयसम्म लुकाउन सकिएला वा आम मानिसहरुमा भ्रम छर्न सकिएला तर सत्य सत्य नै हुन्छ। असत्य कुरा करोडौं पटक रटे पनि असत्य वा झूट झूट नै हुन्छ। बरु त्यसलाई प्रमाणित गर्न समय लाग्न सक्छ।

विषयको गर्भमा प्रवेश गरौं। मैले बढि भन्दा बढि अनलाईन मिडियाहरुमा पुनमगरहरुको विषयमा पक्ष विपक्षमा बहस भएको पाउँछु, त्यो पनि विशेष गरी विदेशमा रहेका मगरहरुको बिचमा मात्रै। हुनत त्यो स्वाभाविक पनि हो कि विदेशमा रहेका मगरहरुले नै बढि भन्दा बढि अनलाईनको प्रयोग गर्न सक्षम छन्। ऊनीहरुको त्यसमा पुहँच पनि छ। तर अधिकांश मगरहरुको पहुँचमा ईलेक्ट्रोनिक मिडिया छैन्। त कसरी उनीहरु आफ्नो मत जाहेर गर्नु सकुन वा सक्षम होउन्?

अझ धेरै भित्र पसौ। अथवा हामी पनि त्यहि वहसमा लागौं। वास्तम्म साँचै के पुनहरु मगर होइनन् त? हामीले अहिलेसम्मको ईतिहासलाई अध्ययन गर्ने हो भने त्यस्तो हामीले पाउँदैनौ‌। पुनहरु स्वंयमले विगत केही समय अघिसम्म आफू मगर भएकैमा गर्व गर्दथे। पुनहरुलाई साँच्चै कसले मगर होईन भने यो खोज र बहसको विषय हुन पर्दछ।

तर मैले मिडियाहरु मार्फत् नै थाहा पाए अनुसार पुनहरुलाई कुन मगरले मगर होईन भन्यो भन्ने स्पष्ट पारिएको छैन्। पुन मगर समाजका महासचिव खिमन पुर्जाले पनि मगर संघ फुटाउन पुन समाज गठन नगरिएको पोखराबाट निस्कने लाङ्घाली मासिकको एउटा अङ्कमा अन्तरवार्ताको क्रममा भन्नु भएका थियो। पुनहरु मगर होइन्न भनेर भनेको वा दस्तावेजिकरण गरेको मैले नेपाल मगर संघ केन्द्रीय समितिका कुनै पनि आधिकारीक व्यक्तिहरु वा उसका मुखपत्रहरुमा भनेको तथ्य कहि पनि फेला पारेको छैन। र मैले के पनि अनुमान पनि गर्नु सक्छु भने जबकी नेपाल मगर संघको स्थापनाको ईतिहासलाई हेर्दा पुनहरुको योगदान उच्च रहेको पाईएकोले हालका केन्द्रीय समितिले आफ्नो ईतिहासलाई नामेट पार्ने काममा लाग्न सक्छ भन्नेमा कति पनि विश्वास गर्ने ठाँउ छैन। किनकी सामान्यतया जसले पनि आफ्नो वीरताको ईतिहास कायम राख्न नै चाहन्छ। त्यसमा मगर संघका पदाधिकारी वा वर्तमान समिति अछुतो रहन सक्छ जस्तो मलाई लाग्दैन। मैले मगर संघको सबै प्रकाशनहरुनवौ राष्ट्रिय महाधिवेशनपछिकाको अध्ययन गर्दा कँही पनि त्यस्तो फेला पारेको छैन कि नेपाल मगर संघ केन्द्रीय समितिले पुनहरु मगर होइनन् भनेर भनेको दस्तावेजिकरण गरेको। जो सबैले अध्ययन गर्न र पढ्न सक्छन्। मलाई के पनि आंशका पनि छ भने विना आधारका तर्क र समाचार संप्रेषणले धेरैलाई भ्रममा पारेको छ। सचेत मगरहरुले त्यता पनि सोच्ने हो कि अहिले संख्या नै पनि प्रतिष्ठा र पहिचानको आधार बनेको अवस्थामा मगर संघले किन आफ्नो जनसंख्यामा कटौति गर्नसक्छ होला र? 

बरु अब हामीले केही पुनहरुले आफूलाई मगर भन्न हिच्कीचाईरहेका छन्? के कारणले यस्तो भन्न सकेका होलान्? कहि कतै राजनीतिक, आर्थिक, सामाजिक, स्वार्थ लुकेको छ कि या कहि कतै व्यक्तिगत स्वार्थ लुकेको त छैन् या कहि कतैको द्धेष पोखिएको हो कि वा त कसैले मगरहरुले अधिकार स्थापित गर्ने भए भनेर रिमोट कन्ट्रोलबाट खेलिएको गेम त होईन? गम्भीर हुने हो कि? बरु मगर संघ केन्द्रीय समितिले अब पुन समाजका पदाधिकारीहरुलाई वार्तामा बोलाउने हो कि? सम्मानित पुनमगरहरुको योगदानलाई कदर गर्न पनि मगर संघले त्यो साहस गर्ने पर्छ कि? अब अपौचारिक रुपमा वार्तामा बोलाउने हो कि टेवल टक गर्ने हो कि? तर त्यसमा व्यक्तिगत स्वार्थ लुकेको भए र कुनै राजनीतिक, सामाजिक, आर्थिक कारणले भए त्यो क्षम्य हुन सक्दैन।

Comments (15)
Ghachok, Now from New-York
1 Friday, 11 March 2011 17:03
Yam G.C.
Pun number one original Magar ho. Yesma kunai 2 mat chaina.
KOTYAI RAKHNA PARDAINA !
2 Saturday, 12 March 2011 08:58
Renjaji
Pun Magar hoinan bhanne khimanji ko toli matrai dekhiyo kya ! Aba kuro bujhepachhi eslaai kotyai raakhna jaruri chhaina kya !
ho table talk garnu parchha
3 Sunday, 13 March 2011 00:23
Tirtha
Ho magar sangh ko pahalma table talk garnu parchha. HK ko antarkirya le nikai sakaratmak kuro lyaeko chha. Ajha nepal magar sanghko tarfa bata antar kriya athawa bisese table talk garema samadhan huna sakchha yi kuro haru.
myspace comments
4 Friday, 18 March 2011 00:23
Kumar Ghale
Pun haru Magar nabhae ke hunu sakchha? Pun magarnai ho. Hami ghale ra gurung haru bichma chahi bhane dherai pharak chaalchaln bhaeko laagi ghale haruko bhinnai sangathan hunu parchha bhanera hamile nai kuro uthaeko ho.Tara mitra pun haru ra magar haruko ta kunai pharak chhainani.
suggesion
5 Wednesday, 23 March 2011 20:24
rabin poon
comment lekhda soch bichar garera lekhnu hola yasma khiman ko matra galti 6ina nepal mgr sang kin chup lager baseko6 barta garera samasya ko samadan garnu tir lagnu par6 yo sabai kura ko jimmewari nepal magar sanga le linu par6 jaya magar
hami magar nai hou
6 Thursday, 05 May 2011 13:52
nikkie
ma pun magar hu vanda malai garba lagchha , garbaka sath vanchhu pani . Hami pun haru pani magar nai hou. 2/4 janale hoina vanera hunchha ra?
we r all mager bt where is our iddentyfication
7 Monday, 20 June 2011 17:09
ajay
hami mager hou bhane hamro mager vasa pani ta jannu peryo ni aafno bhes bhusa ani bhasa lai pani uthan gernu peryo ni ta ki mager vasa pani thuperay hunchha ra so that
Magar bhanda pani "NEPALI HOU"
8 Saturday, 02 July 2011 04:57
Lab pun magar
yeutai garbha dhekhi janme ko dhaju/bhai haru pani a-afno matalab ko lagi jhagada garchan bhaney,,,,hami magarharu ko dherai/dherai dhaju/bhaiharu chau...kahile kaso manmutab hunu sobhbik ho,,,,teslai siriyes linu hudaina,,,, baru hami 'NEPALI HOU" sabai milera "DESH"ko naam po rakhnu pariyo...
Pun haru sabai magar hun.
9 Tuesday, 02 August 2011 11:45
Nikhar
Sathi ho pun magar haru ko bare ma 'Rajyasatta.com maa'ani pun haru kai pun chautari ma visit garnos ta bahas bhayera pani nikhar aaisako.
Magar ko bare ma
10 Sunday, 21 August 2011 10:30
dal garbuja
Punharu ko bare ma dherai 2 bahashharu nepal shathai bidhesh ma samma charcha ko bisaya baneko chha. yas bisayalai liyara tol tol samma pani pugeko chha. mero aaphano bichar rahnu parda hammro pun dajo bhai harolai pun samaj ma Neta bhanna chahejasto lagchha karan, tai pun samaj ko shathiharu Nepal Magar samaj ko kendhria karya samiti samma pani pugekachan chhan. Tara aaja aayara Magar samajlai
salla ra sujhap ko jaruri pareko ayasthama pun lai mattra kakha ma cheper janu malai choto bato bichar liyako lagdachha. Sathi sathiharu yadhi pun samaj aaja magar samaj bata tukrina pugchha bane bholi pun samaja ko pani bato lamo hunechhaina kena bhane nakkali babale sikayako bato choraharule pani tehi siknechhan ra pachhi pun samaj lai pani tukraune chhan Garbuja Purja Kharja Tilija Chochangi Armaja haru le tesaile garda purkha ko saskar saskriti lai bachaune hamro daitto ho tara itihas lai banggaune ya kadabi huna sakdaina.
magar ko barema
11 Monday, 22 August 2011 03:30
pun magar
magar ko bare ma k lekhu ta.sab bhanda yo topic kaha bata aayo ta.hami pun haru le janmanu sathai magar hau bhanchau magar pani lekchau yesma kunai naulo kuro ta hoina.hami afu afu ma kina ra k ko discussion gardai ho.magar ma jati pani jaat jati haru parchan tesma pun pani ek ho.kasri huncha kaha bata ayo yo kura yesto topic haru chittai nai hal garnu parcha ani kasari huncha afno sang sastha ma k kami kamjori cha tes tarfa lagau.afno ra nepal ko naam rakhau.coz hami ta napali nai hau. "" ra antama ma k bhanna chahanchu bhane hamro desh NEPAL kina ta ajhai pani pichidiyako cha ta""?kina ta din parti din aru desh bhanda modern hudai cha?
kina ta hamro desh developed huna sakhechaina ta?
suggetion
12 Tuesday, 23 August 2011 17:37
nar bahadur pun magar
pun haru magar nai hun.yo magar sangh le prastha rup ma bujhaunu parchha sabai magar haru lai sametera janu parchha .vougolik karan le bhesh bhusa ra bhasa najane holan tesma bibad ra anetha sochnu hundaina.k bhasa jandaima magar hune? ra najandaima magar nahune ? kaha chha ?tyo bidhan?chha bhane vane tiniharulai tablema lyayera baithak ma bollayera samjhayera k garera hunchha magar hou bhani conviced garaunu kendriye tatha jilla stariye starka padadhikari buddijibi haruko thulo bhumika chha.bhasa najaneka lai prasikchhan garaunu jagaran garaunu nepal magar sangh ko kam hoina ra?ra pun haru pani tyo sanguro sochai rakhnu hundaina ki ta pun haruko bastabik history haru sabai prastha hunu paryo bichar garikana sanstha kholna agraha gardachhu.
khurapaty
13 Monday, 05 September 2011 12:13
chochangi
magar bhaneko jat hoi na rastryata ho jastai mangoliya bata bahira auda mangal bhniyo indiya aaipugda manggar bhaiyo indiya bata nepal aaipugda magar bhaiyo bro tapai haru bharatiya magar sangko letter pade ma hereu bhane mangar sang chha nepal ko ma herne ho bhane magar sang chha,
MAGAR LAI TUKRAUNEY AUTA RAJNITI HO
14 Sunday, 25 September 2011 16:52
SANJU Thapa Magar HK
PUN MAGAR LAI MAGAR HOINA BHANERA MAGAR SANGH BATA CHUTTAUNU KOJNU AUTA RAJNITI HO KINABHANNEY NEPAL MA RAJNITI KARANTI AYYO TES MA MAGAR KO THULO YOGDAN CHHA RA MAGAR HARU PANI AFFNO BHASA ,DHARMA RA SANSKRITI KO JAGERNA GARNU PARCHHA BHANNI LAGI PAREKACHHAN , ABA JATI KO SANKHYA (POPULATION) KO ADHAR MA MAGAR LAI HERNEY HO BHANEY JANAJATI MA PAHILO RA NEPAL BHARI MA TESRO STHAN MA AUCHHA TEHI BHAYARA" ABA MAGAR LE SATTA KABJA GARCHA " MAGAR HARU LAI PHUTALNU PARCHA BHANNI YANHA RAJNITI BHAYAKO CHHA RA JUN KURA HAMRO MAGAR DAJU BHAI TA DIDI BAHINI HARU LE BUGHI(UNDERSTAND ) GARI RAKNU BHAYAKO CHHAINA .............MA MERA MAGAR BANDU PUN MAGAR LAI K BHANNA CHAHANCHU BHANNEY PUN BHANEKO 1UTA MAGAR VITRA KO THHAR HO JASTAI THAPA, RANA ETC.. GHAR KO KURA GHARAMA NAI MILAUNU PARCHHA BAHIRA GAYARA K GARNU ALLO GHAU MA NUN (SALT) MATRA CHARCHAAN TESAI LE MERA SAMPURNA MAGAR BHANDU HARU K BHANNA CHAHANCHU BHANEY HAMI JAHA BASE PANI RA HAMRO J THAR BHAYA PANI ,MAGAR BHASA BOLNA JANEY PANI NAJANEY PANI HAMI SABAI MAGAR HAU RA HAMI 1UTAI THIAYAUN(PAST) AUTAI CHAU (PRESENT) RA SADA SARBADA KO LAGI AUTAI HUNEY CHAU (FUTURE) JAI MAGAR
tribe people gafgaf
15 Tuesday, 01 November 2011 15:15
jaya bahadur pun
paisa bha buddhi nabha ko bal bha ko kala nabha ko bhanera hepeko kasle sunnu jasle je bhanepani kina apasma ladnu murkha ko chala le hune bhaya hami dherai agadi huntheu hami pun magar ho ra hoina ma bibad kina akhir phaida kaslai huncha ra yaha bahas bhai rahecha jasle phaida sochi raheko cha usle dherai gumaunu parcha yo sabaile soche bujhe jane huncha yo bahas chito end hos .............

Add your comment

Your name:
Subject:
Comment:
Banner

Latest Entries

सोनु थापा मगर सँगको अन्तर्वार्ता
थाहा पाएँ दोबाटोमा अल्मल्यायौ

free counters

(Since April 2009)